torsdag 9 juli 2009

Kölbullar (fast man skriver kolbullar)Idag blev vi bjudna på lunch. Erik ("vedkungen") i byn stod vid 12:00 och svarvade ihop kölbullar. Men guuud så gott! Eller som Maja sa "-godare än pannkakor".

Förr i tiden (ja, förr i tiden och förr i tiden, denna anrättning äts dagligen lite här och var. Klassisk mat på spelmanstämmor) då skogsarbetarna jobbade och bodde uti skogen flera dagar, kanske veckor i sträck, behövde de mat som gick lätt att tillaga samt var kaloririk och mättande (läs=du blir proppmätt!!).
Gör så här:

Det fungerar fint med vanlig pannkakssmet, mjölken går utmärkt att byta ut mot vatten men då behövs lite mer mjöl.

Tärna salt fläsk (gärna rökt) i små tärningar. Bryn i en stekpanna, helst av gjutgärn. Rör under tiden ihop en smet av övriga ingredienser. Smeten skall vara ganska tjock, tjockare än vanlig pannkakssmet. Häll på smet över en portion av fläsket, inte för tjockt. Fläsk och flott ska räcka till alla kolbullar.

Vänd kolbullen genom att kasta upp den i luften och tjoa till. Var försiktig, det kan stänka hett fett! En riktig kolare skulle skratta åt ett stillsamt vändande med stekspade, men för en nybörjare får det gå an. Skulle inte flottet räcka till så kan man ha lite smör i beredskap. Servera med lingonsylt och ät medan de är varma. I Delsbo serveras de ofta med grädde och jordgubbssylt.

Adjö från fröken proppmätt (har ätit som en skogsarbetare men har inte ens tagit in ved från förrådet idag...)

Inga kommentarer: