onsdag 20 januari 2010

det går ett rykte..


....som säger att man kan vara immun mot magsjuka. sorry, det är inte sant. det finns så enormt många varianter av virus att det helt enkelt inte är möjligt. det är nog bara så att vi är olika individer och drabbas därför olika starkt.


men.....kolla nu, det är faktiskt så att man kan vara immun mot just vinterkräksjukan!!

den orsakas nämligen av ett virus ur familjen Calici och just denna familj kan man vara helt okänslig inför.


varför?


jo, ca 20 % av Sveriges befolkning har en liten mutation (förändring) på en gen som vi alla bär. den här mutationen gör att virus från "vinterkräksjukeviruset" (Calici) inte trivs i våra magar/tarmar.


varför trivs den inte?


den här lilla genen har, bland annat, som uppgift att koda enzymer. alltså tala om för dem vad de ska göra. i det här fallet så får enzymen ingen information alls, vilket betyder att de slappar. eftersom de är så lata jobbar det inte med att samla på sig socker, vilket de gör hos 80 % av befolkningen. utan detta socker i tarmarna så trivs inte "vinterkräksjukeviruset". man kan väl säga att viruset inte får mat och husrum helt enkelt. detta gör givetvis att calici inte trivs och drar = ingen vinterkräksjuka. tam tara ta!! följdaktligen blir man oxå immun mot vinterkräksjukan.


bli nu inte missunnsam eller bitter....dessa "immuna" personer kan bli både magsjuka och matförgiftade :)


/ hälsningar från en vitpepparkornsätandes kvinna med proviva i kylen och fingrarna i kors!
ps. visst ser caliciviruset ut som snöflingor?! tänk om det är därför de kallas för "vinterkräksjukevirus"...hmm....

Inga kommentarer: