måndag 19 oktober 2009

nya rön om mat....ahhh...blir någon förvånad....


inte jag i alla fall. gi hit och dit. viktväktarna här och där. farmors meny verkar trots allt, i mina ögon, vara den bästa.

ät mycket protein och fett så håller du blodsocker nivån i chack. fint. men nu har det visat sig att den dieten nog främst är mest positiv för män.

kvinnor har pms, i alla fall lite. för att stå ut med sig själv och för att andra ska orka vara i din närhet så gäller det att se till att kroppen får i sig kolhydrater. kolhydrater hjälper din fina kropp att sätta fart på signalsubstansen serotonin. serotonin är läckra gjrejer det. de reglerar nämligen sinnesstämningen. så har man då en släng av pms som ger sig uttryck i form av ilska, irriatation..... så....PASTA, basta!

eller kanske är det så att man kan fortsätta med sin gi diet och så låter man alla andra i ens närhet sluka kolhydrater, så de står ut med dig...aha!

i samma studie (som jag läste i "Health Day") hade man konstaterat att ett gäng kvinnor, som alla var sura och griniga, mådde bättre, blev liksom gladare, redan efter en halvtimma, efter de slukat en härlig portion italiensk färskpasta med hemmagjord pesto (okej, de där sista orden efter kommatecknet stod inte...;).

kolhydrater=glad människa med fina halter av serotonin (naturligt lyckopiller)

men....de övriga dagarna i månaden, då är det finfint med proteiner!

en proteinrik kost håller däremot huvudet kallt. det är framför allt en av aminosyrorna i proteinet som kallas tyrosin som höjer nivån av bland annat signalsubstansen dopamin. dopamin hjälper till att hålla hjärnan alert.

protein=mentalt på topp

du ser. vi närmar oss onekligen tallriksmodellen, om än lite utspridd över månaden :)

den gamla hederliga planschen från skolmatsalens vägg RULES!
bilden fann jag på www.folkhalsoguiden.se

Inga kommentarer: