
För två år sedan fick jag en kokbok av våra härliga och supertrevliga grannar (ha ha nu kan många känna igen sig för vi har så många fina grannar!!). I alla fall så älskar jag kokböcker, läser dem gärna i sängen istället för en deckare. Jag har en liten spännande dröm om att göra en egen kokbok och har faktiskt börjat så smått...den som lever får se :)
Men här kommer i alla fall ett härligt recept på något gott att laga inför långhelgen som är i antågande.
Gör gärna pajen dagen före, då blir den, om möjligt, ännu godare.
Botten:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 krm stötta kardemummakärnor (det är MYCKET godare än färdigmalda!)
1 ekologiskt ägg (äggula)
Fyllning:
2 ekologiska ägg
3 dl socker
100 g smält smör, avsvalnat
rivet skal & saft av 4 tvättade limefrukter (gärna ekologiska eftersom du använder skalet)
Servering:
rostad kokos
bär, tex hallon
vaniljglass som pudrats med kanel
*Hacka ihop smör, mjöl, socker och kardemumma till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
*Tryck ut degen i en stor pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen minst 30 minuter.
*Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
*Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
*Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget under omrörning. Blanda i limeskal och saft.
*Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lös i mitten.
*Låt pajen kallna och sen bör den förvaras några timmar eller över natten i kylen för att få rätt konsistens. Strö över lite rostad kokos vid servering och dekorera med lime på valfritt sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar