tisdag 19 maj 2009

frisk limepaj




För två år sedan fick jag en kokbok av våra härliga och supertrevliga grannar (ha ha nu kan många känna igen sig för vi har så många fina grannar!!). I alla fall så älskar jag kokböcker, läser dem gärna i sängen istället för en deckare. Jag har en liten spännande dröm om att göra en egen kokbok och har faktiskt börjat så smått...den som lever får se :)

Men här kommer i alla fall ett härligt recept på något gott att laga inför långhelgen som är i antågande.

Gör gärna pajen dagen före, då blir den, om möjligt, ännu godare.

Botten:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 krm stötta kardemummakärnor (det är MYCKET godare än färdigmalda!)
1 ekologiskt ägg (äggula)

Fyllning:
2 ekologiska ägg
3 dl socker
100 g smält smör, avsvalnat
rivet skal & saft av 4 tvättade limefrukter (gärna ekologiska eftersom du använder skalet)

Servering:
rostad kokos
bär, tex hallon
vaniljglass som pudrats med kanel

*Hacka ihop smör, mjöl, socker och kardemumma till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

*Tryck ut degen i en stor pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen minst 30 minuter.

*Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

*Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

*Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget under omrörning. Blanda i limeskal och saft.

*Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lös i mitten.

*Låt pajen kallna och sen bör den förvaras några timmar eller över natten i kylen för att få rätt konsistens. Strö över lite rostad kokos vid servering och dekorera med lime på valfritt sätt.

Inga kommentarer: