tisdag 25 januari 2011

försäkringskassan, förseningskassan eller förnedringskassan?

Jag vet inte. Har verkligen försökt att ta parti, men nej, det går inte den här gången. Velar runt liksom. Men det kanske är ok. Det kanske kan få vara så. Tänk om det inte finns något helt rätt eller tokfel. Tänk om det är lite sisådär.

Läste en artikel i Aftonbladet i dag. Nä, den var inte vetenskaplig utan mer som en insändare, skriven av en kvinna som i många långa år varit sjukskriven pga smärta. Hon uppfattades som arg, bitter, besviken och ledsen. Eller om det var i omvänd ordning. Efter artikeln fanns det många inlägg och de allra flesta "stödde" kvinnan och menade att vårt samhälle helt håller på att rasa, att det är fördjävligt och att borgarbrackorna och alianser var ett hot för framtiden. Jag vet inte, men jag misstänker att de som tänker så har fel. Eller rätt, men är ovanligt negativa i sitt synsätt.

Jag tänker så här (idag):
Det är ju svårt att göra en vettig bedömning som läsare men en artikel/insändare borde inte bara visa ena sidan på myntet. Som bekant finns det två. Men det är kanske just detta som skiljer Aftonbladet från SvD?

Ellen, som kvinnan hette, lyfter fram en viktig fråga som det antagligen behöver förtydligas bättre kring vad som gäller. Vilken ork ska prioriteras först? Orken för din fritid (hobby och hushållsarbeten) eller orken att arbeta? Vad ska ligga till grund när man pratar om arbetsförmåga?
Är det den energi en människa har innan eller efter hushållsarbetet är gjort? Här finns det en del som kommer börja protestera, att det är omänskligt, att prata arbetsförmåga hos de sjuka som lägger all sin ork på att få ordning i hemmet. Men har inte alla vi som någon gång arbetat känt att vi inte hinner/orkar ta tag i hushållsarbetet efter arbetsdagens slut? Att det inte finns någon kraft kvar för livets goda?

Hur blir det om vi vänder på steken?

Tänk om alla skulle få sin arbetsförmåga prövad efter den tid och ork man har kvar efter det att städningen, tvätten och leken är avklarad. Det blir inte hållbart. Å nu kommer jag till det jobbiga i det hela, kärnan i hela debatten. Ja, för det är faktiskt så - Livet är orättvist!!!

För vi orkar alla olika, vi bor olika och vi lever olika. De som pendlar till jobbet har troligen mindre fritid än den som jobbar nära hemmet. Betyder det att alla som pendlar borde få räkna in restiden i sin arbetstid? Och de som har vunnit "gen-lotteriet" är friska och starka och orkar mer efter jobbet än den som har slitna leder eller har drabbats av en skada. Är det då inte att ha övertro på ett system där man tror att det går att jämka ut alla olikheter, att det ska vara 100%-igt rättvist? Jag tror inte det går (negativ vs. realist?!).

Någonstans måste man dra gränsen. Det kommer aldrig bli rättvist. Men jag hoppas att en person som känner att den hamnat på fel sida "gränsen" har styrka nog, eller kan få hjälp, att överklaga. Lägga fram bevis som gör att det bli en människa och person av en siffra i statistiken.

Att vara sjukskriven och hänga på i bloggtrenden gör inte saken bättre. Tyvärr. Kan du blogga kan du jobba. Allt sedan 1997 då sossarna satt vi maken och beslutade om att det skulle räknas som en 25%-ig arbetsförmåga om man orkade blogga eller skriva på nätet. Bloggtrenden skapar problem. Här kan man lämna ut sig, sitt liv och vad man gör. Det kan verka som att denna sjukskrivna människa både orkar och hinner med det som en arbetande människa känner att den själv inte gör. Då vaknar avudnsjukan och misstron, inte för sjukdomen, men för "ledigheten".

Kan det vara så?

Jag önskar i alla fall alla ett så skönt och innehållsrikt liv som det är möjligt till!

kram

måndag 24 januari 2011

Löjligt god citron- & hallon fromagetårta med marängtäcke!!


1. Köp färdig pulver fromage, eller gör egen. Det är helt upp till dig, jag har provat bägge delar och känner ingen större skillnad :) Jag har valt hallon & citron för det är smaker som enligt mitt tycke passar fint ihop. Men som vanligt, det är upp till kocken.


2. Du behöver en tunn tårtbotten. Antingen köper du en färdig om tiden är en bristvara eller så bakar du en lätt själv. Gör den i rund form (samma/likadan som du kommer använda senare).


3. Använd en rund ("kladdkaksform") form, lägg i tårtbotten. Här kan det vara piffigt att klippa sönder en vanlig A4 plastficka så den blir dubbelt så stor. Sätt den längst kanterna på formens insida så slipper du trassel med att få loss fromagen när du tar den ur frysen.


Vispa ihop ena fromagen enl. recept/baksida på paketet. Ställ in i kylen. När den stelat gör de den andra smaken på samma sätt och häller den över den färdiga fromagen. I stället för att ställa in den i kylen så placerar du hela formen, som nu har tre lager (botten + 2 smaker fromage) i frysen. Och du har säkert listat ut varför man sätter formen i frysen....för att annars skulle tårtan smälta när man gräddar marängen :)


Gör gärna detta dagen innan du har tänkt att servera tårtan. Då får du mer tid att duka snyggt!


4. Dags att göra maräng. Den ska göras straxt före du tar ut formen ur frysen. Nu är det tid att sätta på ugnen, 250 grader GRILL.


Här kommer receptet:


3 st ekologiska ägg (för att det känns bra!)

2,25 dl strösocker

några droppar citronsaft


Blanda ovanstående ingredienser i en bunke och vispa som bara den tills marängen har blivit helt fast.

Tag fram formen ur frysen och bred över marängen. Skjussssss in i ugen. Stanna kvar framför ugnen. Det går fort så du hinner troligen varken kissa eller diska ur någon skål. Vaka i ca 4 minuter!! Tag ur kakan när den blivit härligt gräddad efter smak och tycke.


Dekorera med lite jordgubbar, choklad "trassel" eller kanske spunnet socker. Läckert!








onsdag 5 januari 2011

stora ord




KAOS, KRIS, KATASTROF, TRAGEDI, PANIK....jag blir tveksam till att det verkligen är bra att använda dessa ord i sitt vardagliga språk. det tar liksom udden av allt. som att ropa på vargen några gånger för ofta. hur ska vi toppa ordet KRIS framöver, blir det SUPERKRIS eller MEGAKRIS?



kanske är det så att det hela är en helt naturlig utveckling av det svenska språket och att lilla jag bara är lite omodern och inte hänger med. vet inte. men just nu är jag trött på tramsiga löp och rubriker. ifall ni skulle ha missat det :D