måndag 24 januari 2011

Löjligt god citron- & hallon fromagetårta med marängtäcke!!


1. Köp färdig pulver fromage, eller gör egen. Det är helt upp till dig, jag har provat bägge delar och känner ingen större skillnad :) Jag har valt hallon & citron för det är smaker som enligt mitt tycke passar fint ihop. Men som vanligt, det är upp till kocken.


2. Du behöver en tunn tårtbotten. Antingen köper du en färdig om tiden är en bristvara eller så bakar du en lätt själv. Gör den i rund form (samma/likadan som du kommer använda senare).


3. Använd en rund ("kladdkaksform") form, lägg i tårtbotten. Här kan det vara piffigt att klippa sönder en vanlig A4 plastficka så den blir dubbelt så stor. Sätt den längst kanterna på formens insida så slipper du trassel med att få loss fromagen när du tar den ur frysen.


Vispa ihop ena fromagen enl. recept/baksida på paketet. Ställ in i kylen. När den stelat gör de den andra smaken på samma sätt och häller den över den färdiga fromagen. I stället för att ställa in den i kylen så placerar du hela formen, som nu har tre lager (botten + 2 smaker fromage) i frysen. Och du har säkert listat ut varför man sätter formen i frysen....för att annars skulle tårtan smälta när man gräddar marängen :)


Gör gärna detta dagen innan du har tänkt att servera tårtan. Då får du mer tid att duka snyggt!


4. Dags att göra maräng. Den ska göras straxt före du tar ut formen ur frysen. Nu är det tid att sätta på ugnen, 250 grader GRILL.


Här kommer receptet:


3 st ekologiska ägg (för att det känns bra!)

2,25 dl strösocker

några droppar citronsaft


Blanda ovanstående ingredienser i en bunke och vispa som bara den tills marängen har blivit helt fast.

Tag fram formen ur frysen och bred över marängen. Skjussssss in i ugen. Stanna kvar framför ugnen. Det går fort så du hinner troligen varken kissa eller diska ur någon skål. Vaka i ca 4 minuter!! Tag ur kakan när den blivit härligt gräddad efter smak och tycke.


Dekorera med lite jordgubbar, choklad "trassel" eller kanske spunnet socker. Läckert!
Inga kommentarer: