tisdag 1 februari 2011

Pålssons ekologiska ingefärsdoftande citrusmarmelad


Gott med gott samvete!
* Köp 600 g ekologiska citroner (av tre anledningar: det känns bra, det smakar bra och du kommer använda skalet!)


* Tvätta dem och riv av skalet med en liten "rasp" (den i mitten :) http://http//www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10152998


* Rensa bort det vita (spar detta!) från fruktköttet. Skär fruktköttet i bitar, ta bort och spara även kärnorna.


* Lägg det vita och kärnorna i en liten kastrull tillsammans med 1/2 dl vatten, under lock, i ca 30 minuter. När denna "sörja" = pektinlag är klar silar du av den så att det vita och kärnorna separeras från "vätskan". Du har nu tillverkat ditt eget ekologiska förtjockningsmedel!


* Häll nu fruktköttet tillsammans med "skal-raspet" och 1 liter vatten i en stor kastrull. Koka under lock i 30 minuter. Frivillig ingrediens är ingefära. Jag brukar använda det om jag har det hemma ;) Blir du sugen på denna smaksättning (x-tra gott om du lägger marmeladen på scones, se recept sedan tidigare, och njuter ett gott svart tea till) så blandar du nu i ca 2 tsk torkad ingefära eller 1 msk färskriven.


* Tillsätt din pektinlag och 1,4 l socker. Koka ytterligare 15 minuter.


* Fyll på i varma burkar och skruva genast på locket.


Löjligt gott :)

2 kommentarer:

Malin I Form sa...

Det låter spännande!

gräddnos sa...

Den är härlig och så himla lätt att göra. När jag har samlat på mig 5 snygga burkar så gör jag ett litet "kok". Perfekta "gå bort presenter" eller bara njuta av själv, på scoones :)