onsdag 13 oktober 2010


Hurra hurra! Nu har man fångat mannen som ustatt Örebros kvinnor för överfallsvåldtäkter. Hurra igen! Polisen behöver inte längre varna Örebros kvinnor för att gå ut själva efter mörkrets inbrott. "-Vi kan inte garantera kvinnornas säkerhet", har det låtit.
"Man" kanske skulle ta och tänka om lite...
Det som har hänt i Örebro kan hända eller har redan hänt överallt, i hela Sverige. Bara i Stockholm under 2009 anmäldes 11 475 fall av misshandel av män från 18 år och uppåt. Rån mot privatpersoner var 2 281. Antal anmälda fall av våldtäkt mot kvinnor var samma
år 1 554 i huvudstaden.


Jaha. Varför varnas då kvinnor? De som verkligen borde varnas är ju männen. Det är killarna som borde stanna hemma, eller i vart fall inte gå ut ensamma, det är ju männen som borde lägga sina surt förvärvade penningar på taxi i stället för att ta bussen. Och det borde vara så att om de trots dessa rekomendationer så borde löpsedlar, nyhetsreportage och insändare informera dem om att de i vart fall inte ska driva omkring i dyra Canada Goose jacka, senaste mobiltelefon (ursäkta, jag menar såklart Android eller iphone) och absolut inte vara påverkade av alkohol. Ett sådant beteende kan nämligen leda till både rån och överfal.


Men hur många varningar har du hört om detta? Inga? Tänk om man i stället uppmanade alla män att stanna hemma på kvällarna och för den delen inte dricka någon alkohol. Våldet i samhället skulle garanterat minska. Men så gör vi inte. Visst är det märkligt?


I mina öron betyder detta att män inte behöver ta ansvar för sitt eget våld. De behöver inte ta ansvar för den brottslighet de själva utsätts för. För det är ju så, enligt statistiken, att män utsätts för betydligt mer våld än kvinnor när de är ute och flanerar.


Men varför är det då så att det är just den kvinnliga befolkningen som ska hålla sig hemma, inte klä sig exlusivt, inte vara påverkad av alkohol. Varför ska just vi vara hemma och se på romantiskt film?


På fotbollsmatchen vid tex Råsunda i Solna, där ibland tusentals MÄNniskor, ja det är i huvudsak just män som samlas efter/under matcher, blir det allt som oftst bråk och slagsmål. Jag har aldrig läst eller hört "-tyvärr, vi kan inte garantera säkerheten ikväll. Vi föreslår att alla i stället stannar hemma, ser matchen på tv eller lyssnar på radiosporten vid köksbordet. Bjud över en vän så kan ni dricka lite tea och smörgås." Nej då, i stället sätter man in poliser, i hundratals, för att skydda åskådarna (och spelarna, som oftast är män....). Mycket intressant tankesätt.


Varför är det alltid kvinnors frihet som ska begränsas? Varför kan inte polisen få garantera vår säkerhet? Varför kan inte polisens resurser få gå till oss vanliga, vi som inte slåss efter fotbollsmatcher utan bara vill ha lite trevligt med väninnor på stan någon gång ibland?


Stannar vi tjejer inte hemma och ser den där tråkiga filmen så får vi skylla oss själva. Vi har ju blivit varnade! "Hur vågar hon?" "Hon får skylla sig själv!"


Ska vi ha ett samhälle där halva befolkningen ska stanna hemma så fort mörkret lagt sig, när det faktiskt (enligt statistiken) är den andra halvan som står för promblemen. Den där halvan som av någon anledning inte blir rekomenderad att stanna hemma. Det låter inte vettigt. Det borde ju vara tvärtom.
Visst är det märkligt?
p.s. statistiken kommer från Brå (http://www.bra.se/)

Inga kommentarer: